Nehogy már lájkold a konkurenciát!

2012. június 11 09:59

Tegnap a heti rendszeres értekezleten a Főnök nyilvánosan lecseszett egy munkatársat, amiért az nyomott egy lájkot a Facebook-on az egyik ex-kollégája és egyben szakmai barátja jól sikerült munkájára. Az ex-kolléga most a nem túl szorosan vett konkurenciánál dolgozik.

Majd jött az ív is hozzá: "amíg innen kapod a pénzed, nehogy már lájkold a konkurenciát!" (Zárójelben: nem alkalmazottról van szó, itt mindenki alvállalkozó, ha úgy tetszik zsoldosok - ami rendszeresen az orruk alá van dörgölve.)

Ezután döbbent csend ült a mítingre....Én akartam elsüllyedni (pedig nem nekem kellett volna), a jelenet több volt, mint kínos.

 

A pellengért (nyilvános szégyenfát, szégyenoszlopot) a középkorban általában nem a nép által választott és kevéssé szeretett/tisztelt vezetők alkalmazták előszeretettel a megfélemlítés és megtorlás eszközeként.  A megfélemlítés mögött mindig a bizalom hiánya lapul, a bizalom hiánya pedig a vezető félelméből táplálkozik.

Mitől fél a Főnök?  Attól, hogy kicsúszik a kezéből a - hagyományos - irányítás. 

Attól fél, hogy ha a „szakma” meglátja a lájkot, azt gondolja majd, rés van a pajzson, mert a kolléga ezzel elismerte a konkurencia előnyét.  Pedig az ellenfelet tisztelni és az érdemeit akár nyilvánosan is elismerni nem szégyen, hanem a legnemesebb, mondhatni legsportszerűbb gesztusok egyike.  Azzal, ha valaki elismeri, hogy a konkurencia is jó, önmaga még nem lesz rosszabb, vagy kevesebb.

De most komolyan: birtokolhat egy tulajdonos vagy egy vezető embereket? Akár zsoldosokat, akár alkalmazottakat. Birtokolhatja a magánvéleményüket, az integritásukat? Csak az gondolhatja ezt komolyan, aki még mindig olyan erőforrásnak tekinti a vállalatnak dolgozókat, amely felett teljes körűen rendelkezhet.   De ahogy Mintzberg mondja:„A resource is a thing. I am a human being. I am not a human resource.„

„Az emberek talán már nem olyan engedelmesek, de ez még nem azt jelenti, hogy a vezetés feleslegesség vált. Épp ellenkezőleg, a funky világ határtalan vezetést igényel, persze nem a vezetés hagyományos értelmében.” – mondja a világ egyik leglájkoltabb üzleti gondolkodó párosa arról a szemléletről, ami a sikeres vállalatokat és azok vezetői jellemzi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jomunkaprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr614562431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.06.20. 15:36:35

"az ellenfelet tisztelni és az érdemeit akár nyilvánosan is elismerni nem szégyen, hanem a legnemesebb, mondhatni legsportszerűbb gesztusok egyike."

Bizony. Annak idején a Megasztár első szériája után az RTL Klub egész oldalas hirdetésben gratulált a TV2-nek. Hát ez mostanában már nem nagyon dívik...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.06.20. 15:37:25

Azért ezzel a az olvashatatlan komment-megjelenítéssel kezdhetnétek valamit...

jómunka-projekt 2012.06.20. 21:34:25

@Fedor: Javítottuk. köszi, hogy szóltál.

Nauri 2012.06.20. 21:38:59

@Fedor: Sajnos tényleg így van. Mostanában egyre többen gondolkodnak úgy, hogy aki nincs velem, az ellenem van. Ez az élet minden területén nagyon káros, mert rengeteg felesleges energiát emészt fel.
süti beállítások módosítása