A vezető léleklátó szemüvege

2012. június 04 17:44

Egy közvetlen kollégámat középvezetőből tegnap visszafokozták eggyel lejjebbi szintre. Mikor a Főnök nekem beszámolt a döntésről, az indoklás az volt, hogy „igazság szerint meg akarom leckéztetni, amiért nem képes rendesen ellátni a feladatait”. Mi van?!

A történethez az is hozzá tartozik, hogy a srác 7 hónapja került ebbe a szerepbe, de már az első 2-3 hónap után is tisztán látszott, hogy nem neki való, nehezen fog belenőni az új – nagyobb - ruhába.

Nem azért, mert nem akart megfelelni, egyszerűen emberileg (és talán szakmailag is) alkalmatlan rá. HR-es tájszólással: nem ott van a helye a szervezetben. Akinek szeme van rá, látta ezt már sokkal korábban is. Igazság szerint 7 hónappal ezelőtt sem érdemei, vagy ambíciói (értsd: könyöklése) révén lett kinevezve. Elment a felettese és ő volt a soron következő, logikusnak tűnő jelölt. Azt akkor sajnos nem vizsgálta senki, hogy vajon mekkora eséllyel válik majd be. Pedig fontos lett volna.

Csíkszentmihályi szerint az ember igazán akkor teljesít a csúcson, ha a feladat elvégzéséhez szükséges tudás és az elvárások folyamatos harmóniában vannak egymással. Így kerülhető el mind az unalom, mind pedig a szorongás állapota.

Na, emberünket megfelelő mentorálás híján, ám az elvárások folyamatos és kissé következetlen ismételgetésével sikerült hol az unalomba, hol pedig a szorongásba kergetni. Ennek eredményeképp szerencsétlen most azt sem tudja, miért fokozták vissza – sőt lehet, hogy már nem is érdekli. 

A nagymenő tanácsadók és menedzsment guruk folyamatosan szajkózzák a vezetők megváltozott szerepét és az ehhez szükséges szemléletváltást világszerte.

 

szív_szemüveg.jpgA megváltozott szerephez igazodva viszont le kell tenni az ész nélkül csattogtatott ostort és fel kell venni végre a léleklátó szemüveget – már akinek van olyan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jomunkaprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr174566715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása